Paluchy wiedźmy

Paluchy wiedźmy

  • 23 października 2012

Nie trzeba być zwolennikiem amerykańskiego święta Halloween aby przygotowywać sobie zabawne przekąski. U nas można za to przygotować takie dziwne rzeczy na Zaduszki. Przy okazji przygotowywania ciastek można porozmawiać o zmarłych bliskich.

Paluchy wiedźmy przepis:

  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 3/4 szklanki obranych migdałów

Przygotowanie:

Migdały zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić i ściągnąć skórkę, która odchodzi bardzo dobrze.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Schować do lodówki na 30 minut. Wyjąć i z małych porcji formować paluchy, muszą być cieńsze nić własne palce, ponieważ w czasie pieczenia urosną. Za pomocą wykałaczki zrobić miejsca gdzie paluchy się zginają. Na jednym końcu wcisnąć migdała lub połówkę migdała.

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st C przez ok 10 minut.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *