Jesienne pierogi z duszoną dynią i cebulką, pastą curry i twarogiem. Jak dla mnie bardzo smaczne gdyż lubię dodawać curry do różnych potraw, to moje smaki. Pierogi z dynią będą jeszcze lepiej smakować jak je podamy z podduszoną cebulką i masłem… Zapraszam!
Pierogi z dynią, curry i twarogiem:
dwie porcje
- 1 szklanka dyni, startej na dużych oczkach
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 średnia cebula, posiekana w kosteczkę
- sól, pieprz do smaku
- 150 g twarogu
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na pierogi z połowy porcji z przepisu na pierogi ruskie.
Cebulę udusić na łyżce masła, dodać startą dynię, wymieszać, lekko posolić i dusić aż dynia puści i woda odparuje. Dodać pastę curry i wymieszać. Przestudzić. Dodać twaróg, wymieszać całość.
Ciasto pierogowe rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki i lepić pierogi z łyżeczką farszu.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie ok 2 minut od czasu wypłynięcia na wierch.
Koniecznie wypróbuje w najbliższym czasie! 🙂
Ciekawa jestem ich smaku. Kopytka robilam i lubie, ale pierogow jeszcze nie. Wygladaja smacznie 🙂
Wyśmienite, zrobiłam wczoraj, dziękuje za ten przepis:)