Cynamonowe i orzechowe muffinki udekorowane ciasteczkami i drażami. W efekcie wyszły babeczki sowy. Deser bardzo jesienny. Dekoracja muffinek sprawia wiele radości, warto przygotować je z dziećmi. Od kilku dni bardzo modne wśród bloggerów. I jesień staje się piękniejsza…
Muffinki sowy przepis:
na 6 babeczek
- CIASTO
- 4/5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 1/4 szkl oleju
- 1/3 szkl mleka
- DEKORACJA
- podwójne ciasteczka z białym nadzieniem 6 sztuk
- draże czekoladowe
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
BABECZKI: W misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, jajko, mleko olej i orzechy. Foremkę wyłożyć papilotkami. Ciasto przelewać do 2/3 wysokości. Piec w 180 st c przez ok 20 minut aż patyczek będzie suchy. Przestudzić.
Jeśli babeczki urosną za bardzo, nożem ściąć daszek.
Ciasteczka porozdzielać na połówki. Ciasteczka bez kremu przekroić na połówki,
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wysmarować babeczki. Przykleić oczy i brwi. Następnie delikatnie dokleić draże. Najlepiej włożyć je jeszcze na kilka minut do lodówki.
akurat mam 6 foremek więc proporcje jak znalazł 🙂 piękne oczka mają!
Przepis na nie niedawno podawała Dorotus z bloga mojewypieki. Dlaczego nie podajesz źródła? To trochę nie fair. Pierwsza opublikowała je Dorotus, więc należy się jej jakaś wzmianka, chociażby przez sam szacunek… Podobno w świecie blogów kulinarnych istnieje jakaś netykieta, ale zaczynam mieć wątpliwości.
Nie tylko ona zrobiła takie dekoracje. Jest ich mnóstwo!
Są cudowne, muszę kiedyś wypróbować 🙂
już tak kreatywne, aż uśmiecham się szeroko do Ciebie ;]
piękne.