Domową masę marcepanową przygotowałam po raz pierwszy i wg mnie jest bardzo dobra w smaku. Jedynym defektem jest to, że mam słaby blender i migdały nie są bardzo dobrze zmielone ale tylko dobrze. Oryginalny przepis na marcepan znalazlam na blodu domowe-wypieki.
Domowy Marcepan/ Masa Marcepanowa przepis:
- 250g migdałów
- 250g cukru pudru
- 30ml likieru Amaretto
- ½ łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie:
Migdały wrzucić do miski. Zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie migdały obrać ze skórki. Jeśli są trudności w ściąganiu skórki to zalać wrzątkiem ponownie.Migdały osuszyć na ściereczce.Następnie migdały zmielić. Można użyć stojącego blendera, malaksera lub młynka do kawy. Najlepiej wrzucać migdały stopniowo. Masa migdałowa powinna być gładka, bez dużych kawałków migdałów. Do masy wlać likier migdałowy i jeszcze raz zmielić.Masę przełożyć do miski i delikatnie dosypując cukier puder zagnieść aby była jednolita konsystencja.Marcepan szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Wygląda pysznie. 🙂 Też zastanawiam się nad zrobieniem własnej masy w te święta.
Już zaczęłam szukać masy marcepanowej do wypieków niestety z marnym skutkiem. Więc nic innego mi nie zostaje jak koniecznie wypróbować Twój przepis.:)
Witam
Zapraszan na moja strone, gdzie zamiescialam przepis na mase marcepanowa wykonana na cieplo.
http://kuchniainthecity.blogspot.com/2013/02/masa-marcepanowa.html
Smak jesy zniewalajacy.
Jesli jestescie zakochani w marcepanie to jestem pewna, ze ten przepis stanie sie waszym ulubionym.
Pozdrawiam
Jak dlugo mozna przechowywac marcepan?