Ekstrakt z pomarańczy, który nie dawno pokazała Dorota, spodobał mi się bardzo. Pachnie wspaniale.
Receptura jest prosta a przygotowanie nieskomplikowane. Polecam wykorzystać piekąc świąteczne wypieki. ……………………
Ekstrakt z pomarańczy przepis:
- skórka z jednego dużego owocu pomarańczy
- 125 ml wódki
- 125 ml wody
Przygotowanie:
Pomarańczę należy bardzo dokładnie wyszorować pod gorącą bieżącą wodą. Następnie sparzyć wrzątkiem. Potem pomarańczę obrać ze skórki, ja użyłam obieraka do warzyw. Trzeba uważać aby nie obrać za grubo. Skórka musi być bez białej podskórki. Skórkę pomarańczową siekamy bardzo drobno.
Wymieszać wódkę z wodą. Do szklanej buteleczki wrzucić pokrojoną skórkę i zalać mieszaniną. Zakręcić i odstawić min na tydzień.
uwielbiam takie mikstury i jeszcze można zdążyć przed świętami. wielkie dzięki
Po odkręceniu buteleczki aromat musi być nieziemski 🙂