Szarlotka z jabłkami to jedno z moich ulubionych ciast. Myślę, że nie tylko moje. Uwielbiam ją za dużą ilość pieczonych jabłek z cynamonem.
Dziś proponuję szarlotkę na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów włoskich oraz suszonej żurawiny.
Jabłecznik albo Szarlotka przepis:
u mnie tortownica 18 cm ale na 22 też może być
ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
- 1 kg jabłek lub 1,5 na większą formę
- cukier i cynamon do smaku
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki kaszy mannej
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, masła, jajka, ekstraktu i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, owinąć folia i wstawić do lodówki na min 30 minut.
Foremkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą a najlepiej to wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cynamonem i cukrem dodając wg gustu. Dodać orzechy, żurawinę i kaszkę.
Piekarnik nagrzać do
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować w miarę możliwości tak na rozmiar foremki i drugą część również ale ją wstawić jeszcze do lodówki. Pierwszy placek włożyć do foremki, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku ok 12 – 15 minut. Przestudzić.
Na ostudzony spód wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim plackiem, nakłuć go widelcem. Ja w swoim wkroiłam mała foremką gwiazdeczki.
Piec przez godzinę. Studzić w piekarniku.
Można podać ciasto jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych.
takiej szarlotki, to bym chętnie spróbowała:) Pyszna musi być:) Dziękuję za udział w Orzechowym Tygodniu 🙂 Pozdrawiam:)