Właśnie rozpoczynam sezon na pierniczenie. Na początek przygotowałam domową korzenną przyprawę do pierników i pierniczków. Jeśli planujecie dużo piernikczów i kilka pierników to warto przygotować więcej przyprawy korzennej. Jeśli lubicie dawać prezenty przez Was zrobione to świetnym pomysłem jest podarowanie korzennej przyprawy do pierników w słoiku. Przepis domowe-wypieki.pl
Domowa Korzenna przyprawa do pierników na Święta przepis:
- 36g kory cynamonu (lub mielonego)
- 10g goździków (całych lub mielonych)
- 6g imbiru (mielonego)
- 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)
- 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
- 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
- 2g anyżu (ziaren lub zmielonego)
- 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)
- 2 g czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przyprawy korzennej, czyli cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, kolendra i pieprz umieścić w urządzeniu do mielenia np młynek do kawy, thermomix, mocny blender i dokładnie całość zmielić. Dla osób z dużą krzepą polecam utłuczenie przyprawy w moździerzu.
Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym i suchym miejscu.
Ale pachnie:)
Samodzielnie przygotowana przyprawa całkiem inaczej smakuje niz ta ze sklepu. Warto uprawiać rękodzieło! 🙂
Wspaniały pomysł! Popieram – tylko domowe wyroby – smaczne i zdrowe 🙂