Korzenna przyprawa do pierników na Święta

Korzenna przyprawa do pierników na Święta

  • 27 listopada 2012

Właśnie rozpoczynam sezon na pierniczenie. Na początek przygotowałam domową korzenną przyprawę do pierników i pierniczków. Jeśli planujecie dużo piernikczów i kilka pierników to warto przygotować więcej przyprawy korzennej. Jeśli lubicie dawać prezenty przez Was zrobione to świetnym pomysłem jest podarowanie korzennej przyprawy do pierników w słoiku. Przepis domowe-wypieki.pl

Domowa Korzenna przyprawa do pierników na Święta przepis:

  • 36g kory cynamonu (lub mielonego)
  • 10g goździków (całych lub mielonych)
  • 6g imbiru (mielonego)
  • 4g kardamonu (ziaren lub mielonego)
  • 4g gałki muszkatołowej (całej lub mielonej)
  • 4g ziela angielskiego (całego lub mielonego)
  • 2g anyżu (ziaren lub zmielonego)
  • 2g kolendry (ziaren lub zmielonej)
  • 2 g czarnego pieprzu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przyprawy korzennej, czyli cynamon, goździki, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, kolendra i pieprz umieścić w urządzeniu do mielenia np młynek do kawy, thermomix, mocny blender i dokładnie całość zmielić. Dla osób z dużą krzepą polecam utłuczenie przyprawy w moździerzu.

Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym i suchym miejscu.

Korzenny Tydzień 2012

3 Comments

Odpowiedz na „AZgotujAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *