Kapusta z grochem to jedno z wielu wigilijnych propozycji. Podczas gotowania unoszą się zachwycające zapachy. Kapusta z groche jest prosta w wykonaniu ale czasochłonna. Ja osobiście bardziej przepadam za kapustą z grzybami. Danie można przyprawić kminem.
Kapusta z grochem przepis:
4 – 6 porcji
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 szklanka łuskanego grochu
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Groch przepłukać zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Wody powinno być trzy razy więcej niż grochu. Następnie groch z woda przelać do garnka i gotować ok 30 minut. OdcedzićKapustę przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować ok 30 minut aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę posiekać i zarumienić na kilku łyżkach oleju.Kapustę wymieszać z grochem i podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać najlepiej od razu.