Makowiec japoński z jabłkami

Makowiec japoński z jabłkami

  • 16 grudnia 2012

Makowiec japoński z jabłkami z ogromna ilością bakalii jest idealny na świąteczny deser. Jeśli mamy masę makową to przygotowanie ciasta zajmuje już tylko kilka minut.

Do przygotowania ciasta użyłam mieszanki maku białego z niebieskim dlatego nie jest taki ciemny.

Makowiec japoński z jabłkami przepis:

na formę 18 cm

  • 650 g masy makowej z bakaliami: rodzynkami, śliwkami suszonymi, susznymi morelami i anansem, orzechami włoskimi, migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową
  • 3 jajka – osobno żółtka i białka
  • 2 duże jabłka
  • 4 czubate łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki  miodu lub cukru

Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
W osobnych miskach ubić białka i żółtka.
Do masy makowej dodać żółtka i wymieszać jeszcze z miodem oraz z kaszą manną i jabłkami.
Po tym delikatnie łyżka dodawać po trochu białka i mieszać w jedną stronę. 
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Ciasto piec przez 40 – 45 minut w 175 st C.k
Po wystudzeniu ciasto polukrować i ozdobić skórką pomarańczową, jabłkami, suchym makiem albo innymi bakaliami. 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *