Sos miodowo – musztardowy do kurczaka

Sos miodowo – musztardowy do kurczaka

  • 7 grudnia 2012

Kurczak upieczony w sosie miodowo musztardowym jest obłędny. Niby to tylko kilka składników ale całe danie jest pyszne. Do tego lekka surówka i obiad gotowy!

Po upieczeniu sos można wykorzystać do polania mięsa.

Sos miodowo – musztardowy przepis:

  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • 2 podwójne filety z kurczaka lub 8 udek
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie ze sobą. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Udka ponacinać w kilu miejscach a filety podzielić na 4 części. Mięso dokładnie wymieszać z sosem i odstawić do lodówki na ok godzinę.

Nagrzać piekarnik do 175 st C. Piec mięso ok 30 – 45 minut aż mięso zacznie się rumienić. Udka piec dłużej, filety można pokroić w mniejsze kawałki i piec krócej ok 30 minut. W czasie pieczenia mięso można podlać sosem.

Można podać z młodymi ziemniakami.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>