Białe kokosowe trufle z białej czekolady a w środku ukryty jest migdał.
Po wyciągnięciu z lodówki trufle nie są twarde a smak masła nie jest wyraźny.
Przygotowując masę można dodać odrobinkę białego rumu do głębszego smaku.
Trufle kokosowe z migdałem przepis:
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 150 g wiórek kokosowych
- ok 100 g wiórek kokosowych do obtoczenia
- ok 25 migdałów
Przygotowanie:
Masła i czekoladę roztopić w rondelku na małym gazie, wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi. Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać łyżkę więcej wiórek. Schłodzić w lodówce przez ok 30 min.Migdały zalać wrzątkiem i odczekać 5 minut. Czynność powtórzyć. Migdały obrać ze skórki.Z masy kokosowej formować kulki wielkości pomiędzy orzechem włoskim a laskowym a w środek włożyć migdała, uturlać w rękach kulkę i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Trufle należy zrobić w miarę szybko gdyż w rękach się ocieplają i tracą formę.Trufle kokosowe przechowywać do kilku dni w pojemniku w lodówce. Można podawać od razu z lodówki.