Trufle kokosowe z migdałem

Trufle kokosowe z migdałem

  • 10 grudnia 2012

Białe kokosowe trufle z białej czekolady a w środku ukryty jest migdał.

Po wyciągnięciu z lodówki trufle nie są twarde a smak masła nie jest wyraźny.

Przygotowując masę można dodać odrobinkę białego rumu do głębszego smaku.

Trufle kokosowe z migdałem przepis:

  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g wiórek kokosowych
  • ok 100 g wiórek kokosowych do obtoczenia
  • ok 25 migdałów

Przygotowanie:

Masła i czekoladę roztopić w rondelku na małym gazie, wymieszać ze śmietanką i wiórkami kokosowymi. Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodać łyżkę więcej wiórek. Schłodzić w lodówce przez ok 30 min.
Migdały zalać wrzątkiem i odczekać 5 minut. Czynność powtórzyć. Migdały obrać ze skórki.
Z masy kokosowej formować kulki wielkości pomiędzy orzechem włoskim a laskowym a w środek włożyć migdała, uturlać w rękach kulkę i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Trufle należy zrobić w miarę szybko gdyż w rękach się ocieplają i tracą formę.
Trufle kokosowe przechowywać do kilku dni w pojemniku w lodówce. Można podawać od razu z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *