Nie są to uszka z grzybami ale za to trochę lżejsza wersja bo z pieczarkami. Szczerze to jeśli nie kupicie grzybów conajmniej miesiąć przed świętami to potem może być już ciężko. A takie uszka można przygotować tydzień szybciej i po prostu zamrozić. Idealne do czerwonego barszczu.
Wigilijne uszka z pieczarkami przepis:
ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- niepełna szklanka bardzo ciepłej wody
farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
farsz: Masło roztopić na patelni z grubym dnem, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelni, posolić i mieszać od czasu do czasu aż cała woda wyparuje i lekko się podsmażą na koniec przyprawić pieprzem.ciasto: Mąkę przesiać do miski, zarobić z solą, olejem i wodą. Wyrabiać kilka minut a następnie na kwadrans odstawić przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek. Ostrym nożem lub radełkiem pokroić na kwadraty o wymiarach ok 3 cm szerokości i lepić pierogi z tym, że brzegi zlepić ze sobą tworząc uszka.Gotować w posolonym wrzątku ok minutę od momentu wypłynięcia.
Uwielbiam Barszczyk z uszkami:) CZekam na niego caly rok 🙂
jakiej mąki ? ile soli wsypać do wody . bardzo nieprecyzyjny przepis