Zamiast wigilijnej kutii można przygotować na Kolację kluski z makiem i bakaliami.
Podczas zakupów znalazłam wspaniały makaron świąteczny w różnych kształtach i smakach. W tym roku kluski z makiem i bakaliami będą na prawdę bożonarodzeniowe! 🙂
Wigilijne Kluski z Makiem i bakaliami przepis:
na 1 osobę:
- 50 g suchego makaronu
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka bakalii wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową
- 1 łyżeczka miodu
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mak zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut i zmielić dwa razy. Miód wymieszać z bakaliami, skórką pomarańczową kandyzowaną i orzechami. Wymieszać z makiem.Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przemieszać z makiem i bakaliami.Kluski z makiem można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce a przed podaniem wyciągnąć na pół godziny.
super 😉 takie kolorowe 😉