Tłusty czwartek już niedługo, w tym roku smażyłam pączki z przepisu Kwestii Smaku. Jest zachwycona. Użyłam suchych drożdży.
Z przepisu można przygotować również pączusie i pączki walentynkowe. Polecam.
Pączki z dżemem przepis:
- 250 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego masła i przestudzonego
- 2 łyżki spirytusu lub octu
Dodatkowo:
- 1 litr oleju do smażenia
- dżem malinowy lub wiśniowy
- cukier puder
Przygotowanie:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ
Przygotowałam ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ugniatania ciasta, polecam!
- Żółtka i jajko ubić z cukrem na puszystą pianę. Trwa to ok 10 minut.
- Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy, ciepłe mleko oraz pianę jajeczną. Ugniatać ok 10 minut.
- Dodać masło i spirytus i ugniatać jeszcze 5 minut. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę do podwojenia objętości.
- Stolnicę lekko podsypać mąką, wyjąć ciasto i rozwałkować na ok 1,5 – 2 cm. Szklanką wycinać kółka. Pozostałe ciasto zagnieć i dalej wycinać krążki. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do drugiego wyrośnięcia na ok 30 – 40 minut.
- Pączki najlepiej smażyć w szerokim rondlu lub w woku. Wlać cały tłuszcz i rozgrzać na średnim gazie. Smażyć pączki na złoty kolor, przewracać drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Wykładać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po lekkim przestudzeniu pączki nadziewać dżemem. Potrzeba do tego długiej i ostrej końcówki i rękawa cukierniczego.
- Pączki posypać cukrem pudrem.
Coraz więcej pączków króluje na kulinarnych blogach.. 😉
idealne!