Śledzie z cebulą w oleju

Śledzie z cebulą w oleju

  • 9 stycznia 2013

Śledzie z cebulką w oleju to jedna najpopularniejszych sałatek śledziowych. Uważana przez wielu za obowiązkowe danie podczas spotkań rodzinnych i imprez domowych.

Śledzie z cebulą można podać na święta, w czasie postu czy jako przekąska.

Śledzie z cebulą w oleju przepis:

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 4 cebule
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • dobrej jakości olej roślinny

Przygotowanie:

Śledzie moczyć przed ok 6 godz, co jakiś czas zmienić wodę. Następnie dokładnie przepłukać i odcedzić. Śledzie pokroić 2 – 3 cm kawałki.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem, odcedzić. Cebulę wymieszać z octem lub sokiem z cytryny.

Układając na przemian śledzie i cebulę w słoiku a następnie zalać całość olejem. Przed podaniem odstawić na min 24h.

sledzie-z-cebula
źródło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>