Pesto alla genovese to poprostu sos bazyliowy na bazie oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych, podawany na zimno.
Pesto bazyliowe świetnie nadaje się do makaronów, grzanek, sałat, dodatek do zup kremów.
Pesto bazyliowe ze słonecznikiem przepis:
liście bazylii z 1 doniczki, mały ząbek czosnku, 2 łyżki ziaren słonecznika, ok 1/3 – 1/2 szklanki oliwy Extra Virgin, 60 g tartego parmezanu, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera (u mnie ręczny) miksować do połączenia składników. Tak, żeby jeszcze były widoczne drobinki. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Pesto jest pyszne. Niesamowity zapach, od razu poprawia humor. Trzeba pamiętać, że sosu pesto nie należy podgrzewać, bo może zgorzknieć.
cenna uwaga 🙂
aż mi zapachniało tą bazylią 🙂