Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

  • 20 lutego 2013

Pesto alla genovese to poprostu sos bazyliowy na bazie oliwy, parmezanu, orzeszków piniowych, podawany na zimno.

Pesto bazyliowe świetnie nadaje się do makaronów, grzanek,  sałat, dodatek do zup kremów.

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem przepis:

liście bazylii z 1 doniczki, mały ząbek czosnku, 2 łyżki ziaren słonecznika, ok 1/3 – 1/2 szklanki oliwy Extra Virgin, 60 g tartego parmezanu, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera (u mnie ręczny) miksować do połączenia składników. Tak, żeby jeszcze były widoczne drobinki. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

SONY DSC

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>