Ryż z jabłkami i cynamonem to klasyk kulinarny. Odkąd pamiętam znam już ryz z jabłkami, myślę, że u Was jest tak samo.
Z jedną różnicą, jest wiele wariantów przygotowania tego dania. Najlepiej zacząć od najprostszej wersji.
Ryż z jabłkami i cynamonem przepis:
2 porcje
- 1 ugotowany al dente woreczek ryżu
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- cynamon do smaku
- śmietanka opcjonalnie
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do rondelka, podsmażać aż puszczą sok. Dodać cukier, podsmażać aż jabłka będą miękkie. Wymieszać z cynamonem. Następnie ryż wysypać z woreczka i wymieszać z jabłkami.
Podać ze śmietanką.
Lubię to danie, przypomina mi smaki z dzieciństwa.
smaczny sposób podania ryżu jesli ktos robi mase 🙂