Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

  • 12 lutego 2013

Ryż z jabłkami i cynamonem to klasyk kulinarny. Odkąd pamiętam znam już ryz z jabłkami, myślę, że u Was jest tak samo.

Z jedną różnicą, jest wiele wariantów przygotowania tego dania. Najlepiej zacząć od najprostszej wersji.

Ryż z jabłkami i cynamonem przepis:

2 porcje

  • 1 ugotowany al dente woreczek ryżu
  • 2  duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon do smaku
  • śmietanka opcjonalnie

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do rondelka, podsmażać aż puszczą sok. Dodać cukier, podsmażać aż jabłka będą miękkie. Wymieszać z cynamonem.  Następnie ryż wysypać z woreczka i wymieszać z jabłkami.

Podać ze śmietanką.

ryż z jabłkami i cynamonem

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>