Babka piaskowa to idealne ciasto na Wielkanoc. Lekka, sypka i pachnąca wanilią. Smakuje wyśmienicie z herbatką i kawką.
Aby babka była bardziej sypka należy dać więcej mąki ziemniaczanej a mniej pszennej. U mnie 2:1. Należy pamiętać aby wszystkie składniki miały temp. pokojową.
Wielkanocna babka piaskowa przepis:
- 250g masła lub margaryny
- 200g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 160 st C.
Oddzielić białka od żółtek.
Masło, ze szczyptą soli, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania białego puchu. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować ok minuty.
Białka ubić na sztywną pianę.
Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tym razem mąki przesiać do masła i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
Łyżką wymieszać masę z białkami. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.
Piec ok 60 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzić w piekarniku.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jaka śliczna babeczka!
wielkie dzięki za przepis, sprawdzony babka przepyszna, w końcu znalazłem przepis gdzie zamiast szklanek są gramy. Mam w domu szklanki o rużnej objetości i przepisy gdzie urzywane sa tego typu miary są od razu wyrzucane do kosza jeszcze raz dzięki