Makaron penne – pióra ze świeżymi kurkami, czosnkiem i piekielnie ostrymi czerwonymi papryczkami chilli w łagodnym sosie śmietanowym na maśle i oliwie. Danie na letni obiad – ale bardzo ostre. Aby złagodzić smak należy dodać chilli bez pestek. Polecam to szybkie danie.
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym przepis:
- szklanka oczyszczonych kurek
- 1 duży ząbek czosnku – posiekany
- 1 papryczka chilli posiekana razem z pestkami
- 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml śmietanki kremówki lub do zup i sosów 18%
- sól, pieprz do smaku
- 2 porcje makaronu penne lub innego krótkiego
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Podgrzać oliwę i masło, dodać papryczkę i czosnek poddusić przez ok 1 minutę aż zacznie pachnieć. Wrzucić kurki lekko posolić mieszać aż zmiękną. Wlać śmietankę i mieszać aż zgęstnieje. Makaron wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu.
Też robię w ten sposób. Świetne danie. Uwielbiam kurki.