Nocna owsianka ze słoika to idealna propozycja na śniadanie w upalne dni, do pracy, na drugie śniadanie. Przygotowuje się ją w kilka minut. Dodatki można łączyć według gustów smakowych. Owoce mogą być świeże, z puszki, mrożone lub z kompotu albo dżemu, do tego orzechy, wiórki kokosowe czy czekolada i śniadanie mistrzów gotowe.
Przepis podstawowy na owsiankę ze słoika:
- płatki owsiane – błyskawiczne lub górskie
- mleko lub mleko sojowe
- jogurt naturalny
- do smaku: cukier, miód, syrop klonowy, syrop z agawy itp
Przygotowanie:
Do słoiczka wsypujemy do 1/3 wysokości płatki owsiane i do 2/3 mieszankę mleka i jogurtu. Dodajemy cukier, miód i mieszamy. Dobrze zakręcić i wstawić do lodówki na noc. Rano zjeść ze smakiem.
Pomysły smakowe na lodówkową owsiankę z:
- bananem i czekoladą
- jabłkuem i cynamonem
- malinami
- jagodami, borówkami i orzechami włoskimi
- ananasem i wiórkami kokosowymi
- truskawkami i gorzką czekoladą
- nutellą
- masłem orzechowym
- wiśniami i wiórkami czekolady
- z żurawiną i bakaliami
- przyprawą do piernika – świąteczna
- gruszką i ziarnami
- suszonymi owocami
- makiem i bakaliami – świąteczna
- miętą i czekoladą