Biszkopt makowy to świetna podstawa do wielu ciast świątecznych. Można go przełożyć zwykłym kremem lub przygotować wspaniały tort świąteczny np z masą makową. Ciasto przygotowuje się bez większych problemów, do zwykłego biszkopta dodajemy sypki mak i gotowe.
Biszkopt makowy przepis:
- 6 jajek – osobno białka i żółtka
- 6 łyżek cukru pudru
- 6 łyżek mąki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki sypkiego maku
- do wysmarowania tortownicy masło i bułka tarta
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do piane dodać cukier i po 1 żółtku do połączenia skłądników. Następnie na najniższych obrotach zmiksować dosypując powoli mąkę i na koniec mak.
Piekarnik nastawić na 180 st C.
Tortownicę 22 cm wysmarować masłem i obsypać dokładnie bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy.
Całość piec ok 40 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy i ciasto będzie odchodzić od blachy. Po upieczeniu uchylić piekarnik i ostudzić.
Biszkopt makowy gotowy do użytku.
bez niego nie ma urodzin mojego narzeczonego – uwielbia taki biszkopt 😉