Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

  • 13 grudnia 2013

Tradycyjny świąteczny makowiec zawijany, przełożony najlepszą masą makową bo domową. Makowca się przygotowuje i piecze bardzo przyjemnie. Ciasto nie pęka dzięki pieczeniu w papierze.

Makowiec  smakuje wybornie z gorącą kawą albo herbatą cynamonową·

Makowiec zawijany przepis

1 makowiec zawijany na całą szerokość blachy

  • 1 szkl mąki + do podsypania
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka do masy makowej)
  • 7 – 8 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki wódki lub spirytusu
  • 1/2 łyżki oleju
  • 60 ml mleka ciepłego
  • 50 g masła roztopionego
  • masa makowa – 2/3 masy z przepisu na domową masę makową
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • lukier z cukru pudru

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników oprócz masła zagnieść ciasto, gdy kula będzie jednolita dodać masło i zagniatać ok 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, aby podwoiło swoją objętość na min 1 godzinę.

Masę makową wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 – 4 mm w kształt prostokąta, rozsmarować masę makową pozostawiając 2 cm od brzegów. Całość zawinąć w roladę.  Papier do pieczenia wysmarować olejem. Przenieść ciasto na papier, zawinąć dwukrotnie. Pozostawić lekki luz aby ciasto mogło wyrosnąć.

Makowca piec w nagrzanym piekarniku do 190 st C przez ok 35 – 40 minut aż się zarumieni. Z ciasta ostrożnie zdjąć papier i po krótkim ostygnięciu polukrować i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową·

 

makowiec 2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>