Nie ma lepszej masy makowej niż ta przygotowana samodzielnie w domu. Po pierwsze możemy sami komponować dodatki i aromaty wg naszego indywidualnego gustu i smaku. A po drugie nasza masa makowa będzie o niebo zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Przygotowanie jej wcale nie jest czasochłonne.
Domowa masa makowa przepis:
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g płatków migdałów
- 250 g maku
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szkl miodu
- 100 g masła
- 1 kieliszek likieru migdałowego Amaretto
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Mak wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na średnim gazie ok 25 – 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 razy.
Żurawinę i rodzynki wymieszać z likierem i odstawić do nasiąknięcia owoców. Śliwki, morele pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli całość wyjdzie za suche można dodać miodu albo likieru.
Masę makową przełożyć do pojemnika z przykrywką i przechowywać w lodówce.
Cudna! Też zrobię sama w tym roku:)