Piernik z karmelem przekładany powidłami, lub dżemem
Składniki na dużą blachę:
- 250g- margaryny,
- 230g-cukru,
- 1 opakowanie 25g przyprawy do piernika,
- 5 całych jaj,
- 150g śmietany 18%,
- 10g sody rozmieszać z śmietaną,
- 400-500g mąki, kakao
KARMEL:
- 0,5kg cukru,
- 1 szklanka wody to
Wszystko skondensować i wystudzić.(cukier skarmelizować i zalać wodą ) zdjać z ognia do wystudzenia
Przygotowanie:
Ubić margarynę, cukier, przyprawę i jajka.
dodać zimny karmel, potem sodę z śmietaną
i przesiana mąkę razem z kakao piec w 160″C około 50-55min.
piernik przekroić na 3 części i przełożyć marmoladą i na wierzch polać czekoladę i posypać wiórkami migdałowymi.
Uwielbiam świąteczny okres za takie ciasta, które nie smakują lepiej w żadnej innej porze roku. :)))
Pozdrawiam, IS