Pyszne pierniki nadziewane powidłami śliwkowymi oblane gorzką czekoladą to z pewnością hit tych świąt. Pierniczki są miękkie a powidła śliwkowe nadają odrobinę kwaskowatości dzięki czemu smaki idealnie się ze sobą łączą· Pierniki nadziewane przygotowane w domu są z pewnością dużo lepsze niż takie ze sklepu. Polecam nie tylko na święta ale na cały rok.
Pierniki nadziewane przepis:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników lub 20 gram
- 125 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki melasy lub karmelu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka powideł śliwkowych
Przygotowanie:
W osobnych miskach wymieszać ze sobą składniki mokre i suche. Następnie połączyć ze sobą. Ciasto ugniatać do powstania jednolitej kuli. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min 1,5 godziny.
Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki i odczekać kwadrans. Ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i rozwałkować ciasto na ok 3 – 4 mm. Podzielić na 2 części.
W dużych odstępach nakładać powidła na pierwszą część placka a następnie nakryć to drugim plackiem. Pierniki wykrawać foremką nie większą niż 5 mm od średnicy powideł.
Poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanychj do 175 st C dopóki brzegi nie zaczną się rumienić, min 15 minut.
Pięknie wyglądają 🙂