Pierniki nadziewane

Pierniki nadziewane

  • 16 grudnia 2013

Pyszne pierniki nadziewane powidłami śliwkowymi oblane gorzką czekoladą to z pewnością hit tych świąt. Pierniczki są miękkie a powidła śliwkowe nadają odrobinę kwaskowatości dzięki czemu smaki idealnie się ze sobą łączą·  Pierniki nadziewane przygotowane w domu są z pewnością dużo lepsze niż takie ze sklepu. Polecam nie tylko na święta ale na cały rok.

Pierniki nadziewane przepis:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników lub 20 gram
  • 125 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki melasy lub karmelu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szklanka powideł śliwkowych

Przygotowanie:

W osobnych miskach wymieszać ze sobą składniki mokre i suche. Następnie połączyć ze sobą. Ciasto ugniatać do powstania jednolitej kuli. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min 1,5 godziny.

Następnie ciasto wyciągnąć z lodówki i odczekać kwadrans. Ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką i rozwałkować ciasto na ok 3 – 4 mm.  Podzielić na 2 części.

W dużych odstępach nakładać powidła na pierwszą część placka a następnie nakryć to drugim plackiem.  Pierniki wykrawać foremką nie większą niż 5 mm od średnicy powideł.

Poukładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanychj do 175 st C dopóki brzegi nie zaczną się rumienić, min 15 minut.

Pierniki nadziewane
Źródło

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *