Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

  • 29 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa to klasyczna sałatka wszystkich naszych rodzinnych imprez i spotkań. Przygotowujemy ja z zawsze z jednego przepisu. Dla wyostrzenia smaku polecam tylko dodanie cebulki lub pora. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje z chlebem wysmarowanym masłem, chociaż można ją jeść jako samodzielne danie.

Sałatka jarzynowa przepis:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 – 3 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1/2 puszki groszku konserwowego – odcedzonego
  • 6 ogórków kiszonych
  • majonez
  • musztarda do smaku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler nie obierać, umyć dobrze pod bieżącą wodą, wstawić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, odstawić do ostygnięcia i obrać. Ogórki kiszone wg gustu obrać ze skórki lub nie.  Ja dodatkowo płuczę groszek z puszki i odcedzam na sitku.
Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski, dodać groszek. Wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem sałatkę jeszcze raz przemieszać i jeśli trzeba dodać majonez i musztardę.
Sałatkę jarzynową przechowywać do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>