Sałatka jarzynowa to klasyczna sałatka wszystkich naszych rodzinnych imprez i spotkań. Przygotowujemy ja z zawsze z jednego przepisu. Dla wyostrzenia smaku polecam tylko dodanie cebulki lub pora. Sałatka jarzynowa najlepiej smakuje z chlebem wysmarowanym masłem, chociaż można ją jeść jako samodzielne danie.
Sałatka jarzynowa przepis:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 – 3 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 puszki groszku konserwowego – odcedzonego
- 6 ogórków kiszonych
- majonez
- musztarda do smaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler nie obierać, umyć dobrze pod bieżącą wodą, wstawić do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości, odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, odstawić do ostygnięcia i obrać. Ogórki kiszone wg gustu obrać ze skórki lub nie. Ja dodatkowo płuczę groszek z puszki i odcedzam na sitku.
Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski, dodać groszek. Wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem sałatkę jeszcze raz przemieszać i jeśli trzeba dodać majonez i musztardę.
Sałatkę jarzynową przechowywać do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwielbiam :)! I też dodaję musztardę… Pozdrawiam :)!