Ajerkoniak – likier jajeczny – adwokat

Ajerkoniak – likier jajeczny – adwokat

  • 24 stycznia 2014

Dla mnie każda z tych trzech nazw wskazuje jeden smak. Likier jajeczny jest po prostu pyszny i czasem lepiej go pić z łyżeczki :) niż z kieliszka. Domowe przygotowanie napoju ma jedną zaletę można samemu regulować słodkość i ilość alkoholu. Dlatego zalecam zacząć od mniejszej ilość alkoholu i stopniowo dolewać aż moc będzie odpowiednia.

Ajerkoniak – likier jajeczny – adwokat przepis:

  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g czystej wódki
  • 250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego

Przygotowanie:

Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.

Żółtka przelej do dużej miski i ubijaj z cukrem na białą masę.

Małym strumieniem wlej mleko zagęszczone i alkohol.

Przelej do butelek i przechowuj w lodówce. Przed podaniem wstrząśnij,

 

likier jajeczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>