Domowy likier kokosowy fajnie będzie smakował jeśli na sam koniec, dodasz do butelki odrobinę wiórek kokosowych. Domowe przygotowanie napoju ma jedną zaletę można samemu regulować słodkość i ilość alkoholu. Dlatego zalecam zacząć od mniejszej ilość alkoholu i stopniowo dolewać aż moc będzie odpowiednia.
Likier kokosowy domowe malibu przepis:
- 200 g wiórek kokosowych
- 250 ml wódki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego – do regulacji słodyczy
Przygotowanie:
Wiórki wsypać do słoika i zalać wódka. Odstawić na kilka dni w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszając. Następnie całość zmiksować i odcedzić. Pozostałości zostawić do innych deserów np kokosanek lub trufli kokosowych.
Do słoika wlać mleko kokosowe i słodzone, wstrząsnąć i wymieszać. Przelać do butelek i przechowywać w lodówce. Przed podaniem wstrząsnąć.
Enjoy!