Szczęśliwego Nowego 2014 Roku! Pierwszy przepis w 2014 roku to tradycyjny sernik na kruchym spodzie z rodzynkami na wierzchu z polewą z gorzkiej czekolady. Taki sernik piecze się u mnie na każdej większej imprezie i spotkaniu rodzinnym oraz na prawie każde święto. Sernik znika szybko.
Sernik tradycyjny przepis
spód ciasto kruche
- 1 szklanka mąki + 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 kostki margaryny lub masła
masa serowa
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 5 łyżek cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki rodzynek
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka śmietanki lub mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową·
Ze składników na ciasto, ugniatam masę jednolitą, jak trzeba dosypuję mąkę. Zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na min 45 minut.
Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Wrzucam kruche ciasto i palcami rozprowadzam po całej powierzchni i nakłuwam widelcem. . Piekę w nagrzanym piekarniku do 175 st C do momentu aż się zarumieni. Odstawiam do ostygnięcia. A później boki tortownicy smaruję masłem.
Do dużej miski rozbijam jajka, miksuję. Dodaję twaróg zmielony, śmietankę olej i cukier. Miksuję aż składniki się połączą. Masę serową przelewam na ostudzony kruchy spód. Piekę godzinę w temp 160 st C aż cały wierzch będzie ścięty. Ciasto studzić godzinę przy uchylonym piekarniku a następnie w szczelnie zamkniętym pudełku przechowywać w lodówce.
Przed podaniem udekorować polewą z gorzkiej czekolady.
Najlepsze życzenia noworoczne 🙂
Sernik wygląda obłędnie 🙂
Wszystko fajnie tylko nie podano wymiarów formy.