Sernik czekoladowy z prawdziwą czekoladą gorzką 90%. Uf, ciężko to zabrzmiało. Sernik jest aksamitny i delikatny. Warto go upiec od czasu do czasu i delektować się smakiem czekoladowym. Uwielbiam go z kawą. Tutaj podany z domową wiśniówką·
Przygotowanie:
♦ 1 kg sera śmietankowego; ♦ 200 g czekolady gorzkiej; ♦ 1 łyżeczka esencji waniliowej; ♦ 3 jajka; ♦ 200 g śmietanki kremówki; ♦ 150 g cukru; ♦ 200 g herbatników; ♦ 1 łyżka kakao ciemnego; ♦ 80 g masła;
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, należy je 2 – 3 godz wcześniej wyjąć z lodówki.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia.
- Masło roztopić. Ciastka zgnieść wałkiem lub rozdrobnić w malakserze. Ciastka połączyć z masłem.
- Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciastka z masłem wyrównać. Odstawić.
- Jajka lekko ubić z cukrem. Stopniowo dodawać ser, śmietankę i na koniec czekoladę. Masę przelać do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 160 st C przez ok godzinę. Po upieczeniu studzić w piekarniku i później przez min 8 godz w lodówce.
Smacznego!
O mamuniu, on musi być obłędny:)))
Pingback: Czekoladowy Tydzien – podsumowanie 2014 | Bea w Kuchni