Spaghetti z sosem pomidorowym i rukolą

Spaghetti z sosem pomidorowym i rukolą

  • 17 lutego 2014

Przygotowanie:

♥ 2 porcje makaronu spaghetti pełnoziarnistego; ♥ 1 łyżka dobrego koncentratu pomidorowego; ♥ 1 łyżka masła lub oleju; ♥ 1 ząbek czosnku; ♥ garść czarnych oliwek; ♥ 3 plasterki marynowanych papryczek jalapeno; ♥ 2 garści rukoli; ♥ 1 łyżka ziaren słonecznika; ♥ sól i cukier do smaku; ♥ szczypta ostrej papryki w proszku; ♥ 3 – kawałki suszonych pomidorów;

  1. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu al dente. Odcedź, pozostawiając ok 1/2 szkl wody do sosu.
  2. Rozgrzej patelnie z masłem na średnim gazie. Wsyp sproszkowaną paprykę.
  3. Czosnek, oliwki, jalapeno drobno posiekaj, wrzuć na patelnie, podsmażaj aż poczujesz zapach czosnku.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażaj kilka minut ciągle mieszając.
  5. Następnie dolej ok 1/2 szkl wody po makaronie. Gotuj aż sos zgęstnieje. Odstaw.
  6. Makaron wrzuć do garnka, wymieszaj z sosem, suszonymi pomidorami i rukolą.
  7. Przełóż na talerze, posyp ziarnami słonecznika.

Smacznego! 

SONY DSC

spaghetti z sosem pomidorowym i rukola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>