Wypiekanie na śniadanie. Croissants.
Z okazji pięciu miesięcy moich chłopaków. Piekłam z połowy porcji, małe rogaliki. Przepis Philippe Conticini.
Razem ze mną Croissanty piekli: ♥Matka Wariatka ♥Chleby ♥GOTOWANIE I PIECZENIA I LOVE IT ♥BONA APETITA ♥Smaki Alzacji ♥MAŁE KULINARIA ♥Zacisze kuchenne ♥Niebieska Pistacja ♥Moje Małe Czarowanie ♥Smaczna Pyza ♥Eksplozja Smaku ♥Niezapomniane Smaki ♥Ogrody Babilonu ♥Buszująca w Kuchni ♥Ale Smaki ♥Everyday Flavours ♥Baby do Garów ♥Pin up Cooking Looking
Przygotowanie:
zaczyn: 70 g mąki pszennej tortowej; 10 g świeżych drożdży; 65 g mleka (w temperaturze pokojowej);
ciasto: 85 g wody; 85 g masła (stopionego i wystudzonego); 8 g drobnej soli; 55 g cukru pudru; 340 g mąki pszennej tortowej; 15 g świeżych drożdży; 250 g masła;
do posmarowania wierzchu: 1 jajko (rozbełtane);
- Przygotować zaczyn.
- W miseczce wymieszać drożdże z mlekiem i mąką na gładką masę. Przykryć miseczkę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie masa powinna podwoić swoją objętość.
- Przygotować ciasto.
- Drożdże (15 g) wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut.
- W misce zmiksować zaczyn z mąką, solą, cukrem i 85 g masła (stopionego i wystudzonego) i miksować na wolnych obrotach przez 2 minuty. Dodać rozpuszczone drożdże i miksować całość przez 10 min średnich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm i wstawić do zamrażarki na 30 minut, żeby ciasto było dobrze schłodzone i stwardniałe. To jest ważny etap, bo dzięki kontrastowi zimnego ciasta i miękkiego masła wytworzą się warstwy/listkowa struktura w gotowym cieście. Masło wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed użyciem. Rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej na prostokąt o grubości 1 cm (o 1 cm mniejszy z każdej strony niż powierzchnia ciasta). Nałożyć masło (bez
- folii) na ciasto. Złożyć ciasto na 3 części (jak urzędowy list). Rozwałkować je na prostokąt, ponownie złożyć, obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować i złożyć. Postąpić tak (wałkowanie, składanie) jeszcze cztery razy.
- Zawinąć złożone ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Przyciąć brzegi, żeby otrzymać równy prostokąt. Ciasto pociąć ostrym nożem na trójkąty o wysokości 20 cm i podstawie 10 cm. Każdy trójkąt zwinąć w rogalik, zaczynając od podstawy trójkąta.
- Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 5 cm odstępy. Pomiędzy rogalikami postawić miseczkę z wodą (w temperaturze pokojowej), przykryć całość ściereczką lub folią, żeby nie obeschły i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o około 80 procent.
- Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23 stopni, bo masło zacznie się topić i nie powstaną warstwy w cieście w trakcie pieczenia. Ciasto nie powinno też wyrastać za długo (to znaczy nie powinno osiągnąć powyżej 80 procent pierwotnej objętości), bo dojdzie do zbytniego rozrostu drożdży, co wpłynie na słabe rośnięcie w trakcie pieczenia, brak puszystości wnętrza wierzch nie zrumieni się wystarczająco.
- Przy pomocy pędzla posmarować wierzch rogalików jajkiem. Zdjąć z blachy miseczkę z wodą.
- Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Na dno piekarnika postawić miseczkę (metalową/ żaroodporną) z zimną wodą.
- Piec croissanty przez 12-15 minut. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Smacznego!
Milo było znów sie spotkać, piękne rogale.A tak miedzy nami odwiedzając wszytkich piekących to juz mi język do pasa sie wydłużył. Piękne 🙂
pyszne, idealne na sniadanie!
fajnie, że z nami piekłaś 🙂 dzięki za wspólnie spędzoną sobotę 🙂
dzięki, za zaproszenie 🙂
Piękne!!! Dziękuję za kolejne spotkanie i zapraszam oczywiście w kolejny Weekend:)
Również dziękuję!
Przepiękne! Dziękuję za wspólną sobotę 🙂
Pingback: Croissanty – przepis mistrza, wykonanie… moje. „Wypiekanie na śniadanie” | Baby do garów!
Ach jak pięknie Ci wyszły!:-) Dziękuję za wspólny czas:-)
Piękne są 🙂 mam nadzieję, że „widzimy się” przy kolejnym pieczeniu 🙂
Pingback: Wypiekanie na śniadanie: Croissanty! | Małe Kulinaria
wyglądają pysznie! dziękuję za wspólne wypiekanie:)
dzięki za wspólne pieczenie, cudne te Twoje rogaliki 🙂
Twoje są idealne! Dziękuję za wspólne śniadaniowanie!
śliczne! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Dziękuję za komentarze 🙂
dziękuję za wspólne pieczenie
Piękne :), dziękuje za wspólny czas :).
Pyszne rogaliki, będę wypiekać nie raz 🙂 Dzięki za wspólne pieczenie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Piękne ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku 🙂
Pingback: Croissanty | Przepisy na ?
Urocze słodkości i takie odświętne wydanie 🙂
Dziękuję za wspólny wypiek i do następnego spotkania!