Jajko po szkocku

Jajko po szkocku

  • 15 kwietnia 2014

Jajko po szkocku czyli w kotlecie mielonym. Jajka tak przygotowane można smażyć w glębokim tłuszczu albo zapiec w piekarniku.

Przygotowanie:

♦ 4 jajka ugotowane na twardo – 8 min; ♦ 400 g mięsa wieprzowego z szynki; ♦ przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, starty ząbek czosnku; 1 łyżeczka musztardy; ♦ 1 jajko; ♦ 3 łyżki bułki tartej;

Wszystkie składniki oprócz jajek, wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Mięso podzielić na 4 części, każdą cześć rozpłaszczyć i zawinać w nie jajko. Jajka piec w nagrzanym piekarniku do 175 st C przez ok godzinę, aż będą rumiane.

Podać np z sosem tatarskim lub sosem musztardowym.

jajko-po-szkocku

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>