Kruche ciasto

Kruche ciasto

  • 15 kwietnia 2014

Przygotowanie:

Przepis I – ♣ 300 g mąki pszennej; ♣ 150 g masła zimnego; ♣ 50 g cukru; ♣ 1 jajko;

Przepis II – ♣ 200 g mąki pszennej; ♣ 100 g mąki ziemniaczanej; ♣ 150 g zimnego masła; ♣ 50 g cukru; ♣ 1 jajko;

Dodatkowo można dodać do ciasta ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, cynamon, otartą skórkę z cytryny, pomarańczy, limonki, gorzkie kakao.

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce min 30 minut najlepiej godzinę. Następnie ciasto rozwałkować na grubość odpowiednią w konkretnym przepisie.

 

kruche-ciasto


2 Comments

Odpowiedz na „wesoła_aniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *