Konfitura z płatków dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży

  • 4 czerwca 2014

Nie wyobrażam sobie pączków na Tłusty Czwartek beż różanej konfitury. Naleśniki z różą też  mają  smak jedyny w swoim rodzaju. Warto przygotować domową konfiturę z płatków dzikiej róży aby w smutkach się nią pocieszyć.

Przygotowanie:

Płatki róży muszą być świeże. Należy je oczyścić i odciąć biało żółte końcówki. Obrobione płatki należy zważyć, do tego potrzeba cukru ok 4 razy więcej. Natomiast jeśłi wyjdzie nam ok 100 g cukru, będziemy potrzebować ok 500 ml wody do przyrządzenmia syropu.

Platki róż mieszamy ze szczyptą kwasku cytrynowego, lekko ucieramy i odstawiamy na 4 – 6 godz pod przykryciem. Następnie z cukru i wody gotujemy syrop a potem mieszamy z płatkami roży. Całość gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji.  Przekładamy do słoiczków.

Konfitura z płatków dzikiej róży

Konfitura z płatków dzikiej róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>