Babeczki drożdżowe z kruszonką

Babeczki drożdżowe z kruszonką

  • 25 listopada 2014

Babeczki drożdżowe

Przygotowanie:

♥ 250 g mąki pszennej

♥ 125 ml ciepłego mleka

♥  50 g masła roztopionego i przestudzonego

♥  1 opakowanie suchych drożdży

♥  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

♥  1 jajko

♥  szczypta soli

 

W do miski wsypać suche składniki, następnie dodać mleko, masło i jajko. Ciasto zagniatać przez ok 5 minut. PRzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok godzina.

Formę na 12 muffinek wysmarować masłek i obsypać mąką lub bułką tartą. Nałożyć ciasto do połozy objętośći. Posypać kruszonką. Ciasto piec w 180 st C przez ok 20 – 25 minut aż się ładnie zarumienią. Ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiach,

 

 

Babeczki drożdżowe

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *