Babeczki drożdżowe
Przygotowanie:
♥ 250 g mąki pszennej
♥ 125 ml ciepłego mleka
♥ 50 g masła roztopionego i przestudzonego
♥ 1 opakowanie suchych drożdży
♥ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
♥ 1 jajko
♥ szczypta soli
W do miski wsypać suche składniki, następnie dodać mleko, masło i jajko. Ciasto zagniatać przez ok 5 minut. PRzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok godzina.
Formę na 12 muffinek wysmarować masłek i obsypać mąką lub bułką tartą. Nałożyć ciasto do połozy objętośći. Posypać kruszonką. Ciasto piec w 180 st C przez ok 20 – 25 minut aż się ładnie zarumienią. Ostudzić w piekarniku przy otwartych drzwiach,
fajne z ulubioną marmoladą 🙂
Wyglądają cudownie 🙂 Śliczne te zdjęcia 🙂
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂