Pierniczki gryczane

Pierniczki gryczane

  • 20 listopada 2014

Dziś przedstawiam pierniki bezglutenowe i bez cukru. Są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Bardzo słaby jest smak gryki.

Przygotowanie:

♥ 1 jajko
♥ 300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej + 50 g do podsypania
♥ 100 g masła
♥ 3 lyzki miodu
♥ 1 lyzka cukru brzozowego
♥ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
♥ 1,5 lyzki przyprawy do piernikow

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Dbrze wyrobić. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić min 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na podsypanym blacie. Grubość ciasta to ok 3 – 4 mm. Wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż ciasta się zarumienią ok 10 – 13 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

 

pierniczki gryczane

 

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *