Dziś przedstawiam pierniki bezglutenowe i bez cukru. Są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Bardzo słaby jest smak gryki.
Przygotowanie:
♥ 1 jajko
♥ 300 g mąki gryczanej pełnoziarnistej + 50 g do podsypania
♥ 100 g masła
♥ 3 lyzki miodu
♥ 1 lyzka cukru brzozowego
♥ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
♥ 1,5 lyzki przyprawy do piernikowWszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Dbrze wyrobić. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić min 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na podsypanym blacie. Grubość ciasta to ok 3 – 4 mm. Wykrawać ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do momentu aż ciasta się zarumienią ok 10 – 13 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czy po upieczeniu pierniczki są twarde czy od razu nadają się do jedzenia? 🙂
Od razu nadają się do jedzenia.
Będę musiała wypróbować 🙂 Mój bezglutek się ucieszy 🙂
Bardzo fajne te pierniczki. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis 🙂