Smaczny i łatwy w przygotowaniu sos mięsny z warzywami do makaronu, zapiekanek i kanapek. Podaję go moim dzieciom, bardzo go lubią.
Warzywa można modyfukować, w zależności co mamy w lodówce. Czasam dodaję pieczarki i cukinię. Wszystko zależy od gustu.
Przygotowanie:
♥ 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki
♥ 1 ząbek czosnku
♥ 1/3 papryki czerwonej i 1/3 zielonej
♥ mała cebula
♥ garść zielonego groszku – można mrożonego
♥ 1 mała marchewka, kawałek pietruszki i selera
♥ 1 – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
♥ do smaku: oregano, bazylia, tymianek, sól, słodka papryka i ostra, cukier
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła. Wrzucić mięso. Podsmażyć przez kilka minut na średnim gazie. Dodać starte na grubych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę. Wymieszać, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dodać groszek i posiekany czosnek. Wymieszać i dodać przyprawy. Dolać ok 1/2 szkl wody i dusić ok 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodatkowow doprawić do smaku. Podać gorący z makaronem.