Mięsny sos do makaronu

Mięsny sos do makaronu

  • 19 stycznia 2015

Smaczny i łatwy w przygotowaniu sos mięsny z warzywami do makaronu, zapiekanek i kanapek. Podaję go moim dzieciom, bardzo go lubią.

Warzywa można modyfukować, w zależności co mamy w lodówce. Czasam dodaję pieczarki i cukinię. Wszystko zależy od gustu.

Przygotowanie:

♥ 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki

♥ 1 ząbek czosnku

♥  1/3 papryki czerwonej i 1/3 zielonej

♥ mała cebula

♥ garść zielonego groszku – można mrożonego

♥ 1 mała marchewka, kawałek pietruszki i selera

♥ 1 – 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

♥ do smaku: oregano, bazylia, tymianek, sól, słodka papryka i ostra, cukier

 

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła. Wrzucić mięso. Podsmażyć przez kilka minut na średnim gazie. Dodać starte na grubych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę. Wymieszać, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać i dodać groszek i posiekany czosnek. Wymieszać i dodać przyprawy. Dolać ok 1/2 szkl wody i dusić ok 15 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodatkowow doprawić do smaku. Podać gorący z makaronem.

 

SONY DSC

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>